İnsanlar yaşamlarını sürdürebilmek için doğadan sağladıkları ham maddeleri kullanarak üretim yapmak zorundadır. Önceleri ihtiyaçlar için yapılan üretim, teknolojini gelişmesi ile birlikte başkalarının ihtiyaçlarını karşılamak için üretimde uzmanlaşmaya geçildi. Değiş-tokuş ve ardından bugünkü piyasa dediğimiz kavramın kökenini oluşturan pazar yerleri gelişti. Evlerde ihtiyaç fazlası üretim yapılarak, pazarlarda alım-satım yapılmaya başlandı. Kısacası pazar için üretim, ihtiyaç için üretimin yerini aldı.
Pazar, aynı zamanda rekabet anlamına geliyor. Firmalar kendi ürünlerini daha çok satmak için rakiplerinden farklılaşma yolunu seçmelidir. Böylece sadık bir müşteri kitlesine sahip olabilir. Uluslararası alanda farklılaşmanın bugünkü adı markalaşmaktır. İnsanların bir t-shirt alayım demesi yerine bir MarkaX alayım demesidir. Örneğin bir ayakkabıya ihtiyacım var demek yerine Converse alacağım cümlesinin duyulması, ayakkabı konusunda markalaştığınız anlamına gelir.
Marka tescili ve ürünlerin patentini alma yoluyla, firmalar markalarını koruma yoluna gider. Dünyada kabul ve talep gören bir marka olmak zordur. Markanızın imajını ve itibarını sürdürmek ise daha zordur. Siz başarı elde etmeye başladıkça, bu başarınızdan faydalanmak için ürünleriniz taklit edecek kişiler türeyecektir. Yerel pazarlarda, farklı ülkelerde daha kalitesiz hammaddeler ve daha kötü işçilikle üretilen ürünlere sizin markanızı taklit eden çizgiler eklenecek ve piyasaya sürülecektir.
Son zamanlarda her ne kadar markaların korunması için düzenlemeler yoğunlaşsa da taklit ürünlerden kazanılan “tatlı para” herkesi caydırmamaktadır. Bu nedenle, firmalar marka değerlerini korumak için profesyonel desteğe başvurmaktadır.
Taklit Ürün Nedir?
Dünyaca ünlü firmaların ürettikleri ürünler genel olarak belli bir kesime hitap etmektedir. Hem kullanılan ham madde, hem işçilik hem de marka değeri nedeniyle herkesin alabileceği ürünler olmaz. Esasında bu da o ürünlere daha fazla pazar değeri katar. Çünkü o ürünlere sahip olmak, ayrıcalık olarak görülür. Bir statü simgesi haline gelebilir. Öte yandan, o statüye ulaşmak isteyen bir kitle de bulunmaktadır. Ürün taklitçileri genel olarak hedef kitlesi olarak bu kesimleri seçmektedir.
Bu ürünler, daha kalitesiz hammadde kullanılarak ve ucuz işgücü, ucuz işçilik ile daha uygun fiyatlara mal edilir. Bu doğrultuda da daha ucuza satılır. Orijinal ürünün hedef kitlesinden daha geniş bir kitleye hitap edebilir. Orijinal ürünü zaten alamayacak kişiler tarafından satın alındığı düşünülürse, büyük firmanın maddi bir kaybı olmadığı düşünülebilir. Oysa bu çok yüzeysel bir düşünme şeklidir. Taklit ürünlerin kullanımı yaygınlaştıkça, firmanın itibarı da düşer. Mevcut müşteri kitlesi, ürünün “ele, ayağa” düştüğünü düşünerek yeni arayışlar içine girer. Bu da marka için oldukça büyük zararlar anlamına gelir.
Bunu önlemek için, firmalar markalarını korumak ister. Hatta bunun için bir servet harcayabilirler.
Taklit Ürün Araştırması Hizmeti
Dünyaca ünlü markaların birçoğu avukatları aracılığıyla, yerel pazarlarda profesyonel destek alır. Taklit ürünlerin tespit edilmesi ve gerekli işlemlerin yapılması kapsamlı bir çalışmayı gerektirir. Araştırma süreci,
gibi aşamaları içerir. Bunun için yerel dinamikleri bilen kurumlara başvurmak avantajlıdır.
Bu süreçte toplanan bilgiler ve kanıtlar, dava açılma sürecinde mahkemeye sunulabilecek niteliktedir. Yerellerdeki profesyonellerle çalışmak bu açıdan da önemlidir.
İzmir Dedektiflik A.Ş. olarak 30 yılı aşan tecrübemizle, firmanızın ürünlerini taklit ederek marka değerinizi düşüren kişi ve grupları tespit etmeniz için hizmet veriyoruz. Araştırma aşamasının yanında, hukuki sürece de tüm desteğimizi sunuyoruz.
Araştırmaların detayı, konu ve markaya, çalışmanın kapsamına göre farklılık göstermektedir. Bu nedenle ücretlendirme de farklılaşmaktadır.
Hem araştırma çalışmalarımız ile ilgili hem de ücret ile ilgili ayrıntılı bilgi alabilmek için 7 gün 24 saat 444 7 635 numaralı kurumsal müşteri danışma hattımızdan bize ulaşabilirsiniz.
Saygılarımızla İzmir Dedektiflik A.Ş.
İzmirdedektiflik.com içeriğinde yayınlanan Özel Dedektiflik bilgileri Bilal KARTAL tarafından yazılmıştır. Bu yazıların tüm telif hakları İzmir Dedektiflik Hizmetleri A.Ş ye aittir. Tüm yazı ve içerikler aidiyet tescili bakımından elektronik imzalı zaman damgası ile mühürlenmiştir. Sitemizdeki yazı ve içeriklerin yazılı izin alınmadan bir kısmı veya tamamı kopyalanarak başka web sitesi, yazılı ve görsel yayın organlarında yayınlanması durumda FSEK kapsamında işlem yapılarak her türlü yasal haklarımızı kullanarak 5846 Kanun numaralı FiKiR VE SANAT ESERLERİ KANUNU ile TÜRK CEZA KANUNU İLGİLİ MADDELERİ UYARINCA hukuki ve cezai yasal işlemler başlatılacaktır. Ayrıca tüm site içeriğinde bulunmakta olan Özel Dedektiflik bilgileri uluslararası DMCA fikir hakları sistemi ile korunmakta olup, web sitemizde yayınlanan makaleleri izinsiz olarak kısmen veya tamamen alıntı yapan değiştirerek yayınlayan tüm web sitelerini Google ve benzeri arama motorları sıralama listelerinden süresiz olarak kaldırmaktadır. Diğer kanun maddeleri hukuki makaleler, dilekçeler, hukuki içerik ve bilgiler Sayın avukatların göndermiş olduğu paylaşımlardan, baro dergilerinden, kanun kitaplarından ve hukuki yayın yapan web sitelerinden alınarak okurlarımızla paylaşılan bilgilerdir. Bu bilgilerin sahiplerinden izinsiz olarak kullanılmasıda yasal sorunlarla karşılaşmanıza neden olabilir. Saygılarımızla.